fbpx


Kalapok a hűvösebb napokra



A kalap kultuszt manapság tekintély övezi. Hiszen egy kalapot magabiztosan és bátran lehet csak hordani. Sajnos nem mindenki képes vele azonosulni, hiszen a mai kor szellemére nem jellemző a kalap viselet. Mi mégis hisszük, hogy a klasszikus elegancia fő kiegészítője visszanyeri méltó helyét a listán. Összegyűjtöttünk 5 klasszikus darabot, amelyek méltó társak a hideg napokon.

kalapok

Nick Fouquet

Fedora

A fedora kalap a legközismertebb .
Viselése az 1920-as években terjedt el, és a kalapviselés megszűnésének idejére (1950-es, ’60-as évek) a legelterjedtebb hétköznapi kalappá vált.
A pereme aszimmetrikus, elől lehajlik, hátul pedig felfelé ível.. Többféleképp „horpasztott” koronával, sokféle peremszélességgel és szalaggal készülhet.
Al Capone, Frank Sinatra, Humphrey Bogart, Indiana Jones – mind olyan férfiak illetve karakterek (maffiavezér, énekes, színész és filmkarakter), akiket nehezen lehetne fedora nélkül elképzelni.
A két világháború közötti időszakban a fedorát előszeretettel viselték öltönnyel.

szabosag 1

www.goorin.com


Homburg

A fedorától eltérően nincsenek horpadások az oldalán, a karimája felfelé ível, szimmetrikus. Egyetlen „horpasztás” van a tetején.
Hivatalosabb, formális események alkalmával is viselhető. A stresemannhoz (öltönyfajta) és a szmokinghoz az úgynevezett homburg kalap passzol.

Winston Churchill pl. gyakran viselt Homburg kalapot. Ám, Agatha Christie alkotta Hercule Poirot detektívet is gyakran láthatjuk (a megfilmesített változatban természetesen) ilyen kalapban.

meretes szabosag 3

www.gentlemansgazette.com

Keménykalap

Ez a kalap 1849-ben született Nagy-Britanniában mégpedig azért, hogy lovaglás közben védje a lovas fejét az alacsonyabban lévő faágaktól.
A hétköznapi és a semi-formal viselet része volt a két világháború közötti időszakban, gyakran viselték öltönnyel, akárcsak a fedorát.
Charlie Chaplin alakja menthetetlenül összefonódott vele és bár sokan divatjamúltnak tartják a keménykalapot, sok férfi még nem mondott le a viseléséről. Napjainkban a leggyakrabban lóversenyek alkalmával találkozhatunk vele.

kalapok trendek
Trilby

A kalap neve a George du Maurier 1894-es Trilby című regényének színpadi adaptációjából származik. Az első londoni produkcióban viseltek hasonló formájú kalapot, amit hamarosan már csak Trilby kalapként emlegettek.
Karimája keskenyebb, mint a fedoráé, de hátul ugyanúgy felfelé ível. A 60-as években érte el népszerűsége csúcsát, viszont a 70-es évekre a kalapok helyét átvették a feltupírozott frizurák, majd a 80-as években ismét népszerűségnek örvendett, akárcsak napjainkban.
Egy laza póló-farmer kombóval ugyanolyan jól hordható, mint egy zakóval vagy blézerrel (kiállítás megnyitó, lazább koncert, étterem megnyitó.. mind olyan helyek, ahová még elmegy, de ugyanúgy tökéletes utcai viseletnek).
Leonard Cohen és Johnny Deep ruhatárában is megtalálható (volt) a trilby. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük





Világhírű prémium minőségű anyagokkal dolgozunk

Időpontfoglalás

A személyre szabott elegancia élményével várunk

Szabóságunkba időpontfoglalás szükséges, ahová minden kötelezettség nélkül várunk egy kellemes kávéra, vagy teára.

Időpontfoglalás

"*" a kötelező mezőket jelöli

MM slash DD slash YYYY
Adatkezeléshez hozzájárulok*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
0