fbpx


Bátran viseljünk nyakkendőt az év minden napján



Bár napjainkban nem tartozik a legnépszerűbb kiegészítők közé a nyakkendő, mégis elengedhetetlen kelléke az elegáns megjelenésnek. Attól függetlenül, hogy sokan nem kedvelik, a konzervatív üzleti öltözék mellől nem hiányozhat. Nem formális hétköznapi öltözködés során a férfiak inkább eltekintenek viselésétől, pedig a nők számára a jól öltözöttség és igényesség egyik jele, ha partnerük az öltözetéhez illő mintázatú és színű nyakkendőt köt.

A nyakkendő viselésének története a római korig nyúlik vissza, amikor a légionáriusok hideg elleni védekezésként viselték a nyakukba kötött kendőt. Bár ez a viselet inkább sál funkciót töltött be, mint esztétikai szerepet, korai nyakkendőként azonosítják a történészek. Nem funkcionális kiegészítő szerepét a 17. századi Franciaországban kezdte meg ez a ruhadarab. A 30 éves háború alatt a horvát zsoldos sereg katonái egyenruhájuk felett viselték a nyakkendőt, mely XIII. Lajos királynak is megtetszett, így a háború befejezése után kötelező viseletként vezették be a királyi összejöveteleken. A horvátok tiszteletére La Cravate-nak nevezte el a király a kiegészítőt, mely napjainkban is franciául nyakkendőt jelent.

A modern nyakkendő formáját nagy valószínűséggel az 1800-as években kedvelt nyakkendő kötési mód során lelógó végekből eredeztethetjük. A XIX. században egyébként a férfiak öltözködésének egyszerűsödése miatt a nyakkendők megkötésének különböző formái kerültek előtérbe. Annyira sokféle módon tudták megbonyolítani a kötéseket, hogy külön tankönyvekben ismertették az egyes módszereket.

aaasba 7529 jav net

A kézzel festett, mintás nyakkendők az első világháború utáni Amerikában kezdtek teret hódítani, innentől datálódik a mai formában is használt nyakkendők formája. Természetesen az idők folyamán a divat változása a nyakkendő viselését, formáját, anyagát és mintázatát sem kímélte.

A nyakkendő szélessége és hosszúsága ugyan a divat változásával együtt módosul, mégis mindenkinek figyelembe kell vennie saját testalkatát is, amikor választásra kerül a sor. Vékony testalkatú férfiak számára nem előnyös a széles nyakkendő viselése, mert ezzel eltorzítják az arányokat. Fontos, hogy ne essenek túlzásba, hiszen a nagyon vékony nyakkendő inkább már a retro stílus irányába viszi el az öltözetet, nem pedig eleganciát sugároz. A szélesebb, teltebb férfiak nyugodtan viselhetnek az átlagosnál kicsit szélesebb nyakkendőt, de óvatosan bánjanak a méretekkel, hiszen könnyen válhatnak viccessé egy rossz választással, mint divatossá.

nyakkendő3

A nyakkendő megkötésének négy alapcsomója a következő:

Windsor csomó:  ez a legvastagabb a négy közül, mert a legtöbb lépésben megkötendő csomó, melyet nem windsori herceg talált ki, csak róla nevezték azt el.

A tavalyi év legdivatosabb kiegészítője a selyemfonalból kötött nyakkendő volt, mely kifinomult hatást kölcsönzött a férfiak megjelenésének. Ralph Lauren Purple Label modelljének exkluzív formatervezése, pontosan 45 fokban kézzel varrott eleje, sűrű textúrája az egyik kiemelkedően szép darabja a kötött nyakkendőknek.

nyakkendő2

A 2018-as évben továbbra sem maradhat ki az igényes férfiak ruhatárából a 100% selyem anyagból készült nyakkendő, melyek színei a nem túl erős árnyalatokat kombinálják apró mintázattal. A tavaszi/nyári kollekciókban nem ritka a világos kék, halvány rózsaszín, halvány lila virág minták megjelenése fekete, zöld, szürke alapon, míg a konzervatívabb öltözködést előnyben részesítők számára a sötét alapon világosabb színekkel szőtt klasszikus rombusz, kocka, kör alakú mintázatú modelleket ajánljuk.

Címkék: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük





Világhírű prémium minőségű anyagokkal dolgozunk

Időpontfoglalás

A személyre szabott elegancia élményével várunk

Szabóságunkba időpontfoglalás szükséges, ahová minden kötelezettség nélkül várunk egy kellemes kávéra, vagy teára.

Időpontfoglalás

"*" a kötelező mezőket jelöli

MM slash DD slash YYYY
Adatkezeléshez hozzájárulok*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
0